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Canadian Journal of Cardiology

Results of a National Survey Examining Canadians' Concern, Actions, Barriers, and Support for Dietary Sodium Reduction Interventions

Published:March 14, 2013DOI:https://doi.org/10.1016/j.cjca.2013.01.018

      Abstract

      Population-wide dietary sodium reduction is considered a priority intervention to address sodium-related chronic diseases. In 2010, the Canadian government adopted a sodium reduction strategy to lower sodium intakes of Canadians; however, there has been a lack of coordinated action in its implementation. Our objective was to evaluate Canadians' concern, actions, reported barriers, and support for government-led policy interventions aimed at lowering sodium intakes. We conducted a survey among Canadians about sodium knowledge, attitudes, and behaviours. Data were weighted to reflect the 2006 Canadian census. Among 2603 respondents, 67.0% were concerned about dietary sodium and 59.3% were currently taking action to limit sodium intake. Those aged 50-59 years (odds ratio [OR], 1.79; 95% confidence interval [CI], 1.17-2.72) and 60-69 years (OR, 1.63; 95% CI, 1.05-2.55) were more likely to be concerned about sodium vs younger individuals (20-29 years), as were hypertensive patients vs normotensive patients (OR, 4.13; 95% CI, 3.05-5.59). Older age groups and those with hypertension (OR, 3.48; 95% CI, 2.58-4.69) were also more likely to limit sodium consumption. Common barriers to sodium reduction were limited variety of lower sodium processed (55.5%) and restaurant (65.8%) foods. High support for government-led actions was observed, including interventions for lowering sodium levels in processed (86.6%) and restaurant (72.7%-74.3%) foods, and in food served in public institutions (81.8%-82.3%), and also for public education (80.4%-83.1%). There was much less support for financial incentives and disincentives. In conclusion, these concerns, barriers, and high level of support for government action provide further rationale for multi-sectoral interventions to assist Canadians in lowering their sodium intakes.

      Résumé

      La réduction du sodium alimentaire à l’ensemble de la population est considérée comme une intervention prioritaire pour lutter contre les maladies chroniques liées au sodium. En 2010, le gouvernement du Canada adoptait une stratégie de réduction du sodium pour abaisser l’apport en sodium des Canadiens. Cependant, un manque d’actions coordonnées pour sa mise en œuvre a été noté. Notre objectif était d’évaluer les préoccupations, les mesures et les obstacles rapportés par les Canadiens, ainsi que leur soutien des interventions en matière de politique gouvernementale ayant pour but la réduction de l’apport en sodium. Nous avons mené une enquête sur les connaissances, les attitudes et les comportements concernant le sodium chez les Canadiens. Les données ont été pondérées de façon à refléter le recensement canadien de 2006. Parmi les 2603 répondants, 67,0 % étaient préoccupés par le sodium alimentaire, et 59,3 % ont déclaré qu’ils prenaient des mesures pour limiter leur apport en sodium. Ceux âgés de 50 à 59 ans (ratio d’incidence approché [RIA], 1,79; intervalle de confiance [IC] à 95 %, 1,17-2,72) et de 60 à 69 ans (RIA, 1,63; IC à 95 %, 1,05-2,55) étaient plus susceptibles d’être préoccupés par le sodium que l’étaient les individus plus jeunes (20 à 29 ans), tout comme l’étaient les patients hypertendus par rapport aux patients normotendus (RIA, 4,13; IC à 95 %, 3,05-5,59). Les groupes d’âge plus avancé et ceux ayant de l’hypertension (RIA, 3,48; IC à 95 %, 2,58-4,69) étaient également plus susceptibles de limiter leur consommation de sodium. Les obstacles communs à la réduction du sodium étaient limités à la variété des aliments transformés plus faibles en sodium (55,5 %) et des aliments plus faibles en sodium servis dans les restaurants (65,8 %). Un important soutien aux mesures gouvernementales était observé, incluant les interventions pour la réduction des concentrations de sodium dans les aliments transformés (86,6 %) et dans les aliments servis dans les restaurants (72,7 %-74,3 %), dans les aliments servis dans les institutions publiques (81,8 %-82,3 %), ainsi que ceux servis dans l’enseignement public (80,4 %-83,1 %). Un soutien beaucoup moins important à l’incitation et la dissuasion financières était observé. En conclusion, ces préoccupations, ces obstacles et ce haut niveau de soutien aux mesures gouvernementales fournissent une justification supplémentaire aux interventions multisectorielles pour aider les Canadiens à diminuer leur apport en sodium.
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      References

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